• Gratis verzending va €50,- in NL/€75,- in BE + DE
  • 1-3 werkdagen verzonden
  • Gratis ophalen in Tilburg
  • Niet goed? Geld terug!

Op deze manieren ontstaan edelstenen

Gepubliceerd op 22 juni 2023 om 20:04

Edelstenen zijn niet alleen prachtige sieraden, maar ook intrigerende creaties van moeder natuur. De ontstaansgeschiedenis omvat fascinerende processen die zich over duizenden jaren voltrekken. In dit artikel zullen we enkele van de meest voorkomende manieren verkennen waarop edelstenen worden gevormd. Stap in de wereld van de geologie en ontdek de wonderen die zich diep in de aarde afspelen.

1. Vulkanische activiteit 

Een van de manieren waarop edelstenen worden gevormd, is via vulkanische activiteit. Diepe ondergrondse magmareservoirs worden door vulkanische uitbarstingen naar het aardoppervlak gestuwd. Tijdens dit proces worden mineralen en magma naar boven gebracht, waar ze afkoelen en kristalliseren. Dit resulteert in de vorming van edelstenen zoals obsidiaan en amethist.

2. Metamorfose

Een ander veelvoorkomend vormingsproces van edelstenen is metamorfose. Onder enorme druk en hitte kunnen bestaande gesteenten veranderen en transformeren. Dit proces kan leiden tot de vorming van edelstenen zoals robijnen, saffieren en smaragden. Door de intense omstandigheden ontstaan prachtige kristallen met unieke kleuren en eigenschappen.

3. Hydrothermale Activiteit

Hydrothermale activiteit is een intrigerende manier waarop edelstenen gevormd worden. Het omvat het oplossen van mineralen in hete vloeistoffen, die vervolgens in scheuren en spleten van gesteenten sijpelen. Na verloop van tijd koelt de vloeistof af en worden de opgeloste mineralen opnieuw afgezet, waardoor edelstenen zoals topaas, aquamarijn en toermalijn ontstaan.

4. Sedimentatie

Sedimentatie: Sedimentaire vorming is een langzaam en geleidelijk proces waarbij edelstenen ontstaan door de afzetting van sedimenten. Over miljoenen jaren worden kleine deeltjes, zoals mineralen, door water of wind meegevoerd en afgezet. Deze deeltjes kunnen samenklonteren en kristalliseren, wat resulteert in edelstenen zoals opaal en agaat.

5. Organische Vorming

Niet alle edelstenen worden gevormd door geologische processen. Sommige, zoals parels en barnsteen, worden gevormd door organismen. Parels ontstaan bijvoorbeeld wanneer een irriterend voorwerp, zoals een zandkorrel, in een oester terechtkomt. De oester scheidt vervolgens lagen parelmoer af om het irriterende object te bedekken en zo ontstaat uiteindelijk een parel.


Meer inspiratie opdoen?

edelstenen bij gem interior


« 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.